Blog

Ötletkalauz a kirándulás megszervezéséhez

Gyerekbarát programtippek

Gyerekbarát programtippek Sopronban

Remek élményekkel ajándékozhatod meg az egész családot, amelyek biztosan maradandó emlékeket jelentenek majd a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. Azért készítettük ezt az ötletgyűjteményt, hogy segítsünk a gyermekes családoknak változatos programtippekkel. Jó szórakozást kívánunk!

 

Városnézés kisvonattal

Sopron, Fő tér
Sopron nevezetességei kisvonattal

A Sopronba érkező turistáknak összeállított program részletes és átfogó képet ad a város legfontosabb nevezetességeiről, bemutatja mindazt, amit mindenképpen látni kell.

A sok látnivaló felfedezéséhez, megismeréséhez nyújtanak jó lehetőséget az ismeretterjesztő körutazások. A kora tavasztól késő őszig működő programok átfogó képet adnak Sopron legfontosabb látnivalóiról. A nevezetességek bemutatásán kívül helyi mondák, legendák is elhangzanak a program során, valamint történeteket hallhatnak az egykori és a mai Sopron életéből.

 

Sopron Vármegye Makettpark

Sopron, Bánfalvi út 2.
Sopron Vármegye Makettpark

A Makettpark Sopronban a Kossuth Lajos utca Erzsébet-kert felőli végén a benzinkút területén található. A 800 m² alapterületű park az egykori Sopron vármegye több mint 30 legfontosabb épületét mutatja be. Itt látható többek között a soproni Déli pályaudvar, a Bánfalvi kolostor, a Lábasház, a Tűztorony, a Szent Mihály templom kicsinyített mása. A soproni látnivalókon kívül Fraknó, Kismarton, Fertőboz, Eszterháza, Fertőszéplak, Kapuvár fontosabb épületeit is felfedezhetjük. A mini Fertő-tó partján kishajók horgonyoznak, a településeket 97 méter hosszú vasúti pálya köti össze, ahol gőzös szerelvény zakatol. A makettok előtt látható táblákon többnyelvű tájékoztató foglalja össze a látnivaló történetét. Esti látogatás alkalmával mini reflektorok és apró szolárlámpák világítják meg a látnivalók élethű mását.

 

Ligneum

Sopron, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.
Ligneum Látogatóközpont

A Ligneum Látogatóközpont a Soproni Egyetem botanikus kertjében található, amely a környezet és a természet védelmére tanít. Zöld egyetemként működik, amely 2012. szeptemberében nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A háromszintes, tudományos-turisztikai komplexum minden korosztály számára kínál felfedezni valót. Az ökoturisztikai és családbarát látogatóközpont kiállítóterei és az itt megrendezésre kerülő programok az erdő és a fa világát mutatják be. Makettek, foglalkoztató faház, fajátékok világa, interaktív terepasztal, vadászati torony, fafaj-felismerő játékok, faépítészeti makettek és ismeretterjesztő kisfilmek várják az érdeklődőket.

 

Taródi vár

Sopron, Csalogány köz 36.
Taródi-vár

Sopron legkülönlegesebb látnivalója – a Taródi vár – a Nádor-magaslaton található. Egykoron Bagolyvárként is emlegették. A legenda szerint azért, mert amikor a fiatal Taródi István a belvárosi házuk udvarán lebontott favárat felcipelte a magaslaton levő új birtokára, majd azt ott felállította, akkor az egyik erkélytartó gerendára kitett egy kitömött baglyot. Ekkor nevezték el Bagolyvárnak a különös építményt a helybeliek. Egyesek Bolondvárként is emlegették, valószínűleg a várúr rögeszmés és kitartó munkája miatt.

Magyarország egyik legkülönlegesebb vára a középkori lovagvárak mintájára épült. Van itt 3 méter mély vizesárok, felvonóhíd, kaputorony, lakótorony, várkút, várfürdő, lovagterem, borház, nagyterem, csigalépcső, titkos alagút. Legmagasabb tornya 20 méter, a kisebb 16 méter magas. Mindkét toronyhoz egy fiatorony kapcsolódik, ezekben vannak a tornyokhoz vezető csigalépcsők. A nagy tornyot Boszorkány-toronynak is nevezik, mert a tetején a szélforgó helyén egy boszi ül seprűn lovagolva. A kisebbik torony tetején szélkakas mutatja az aktuális szélirányt. A 4300 négyzetméter alapterületű várat nagyrészt egy ember – Taródi István – építette fel saját kezűleg 50 év alatt. Így vált egy gyerekkori álom Sopron legkülönlegesebb látnivalójává.

 

Állatpark a Kővári Kosárháznál

Sopron Zarándok u. 7. ( a 84. sz. főút mellett a Győri út végén)
Kővári Kosárház

A Kosárház kedvelt kirándulóprogram az egész család számára ingyenes állatsimogatója miatt. A város külterületén, a Győri út végén található Kővári Kosárház kedves színfolt Sopron programkínálatában. A 84-es út mellett felépített komplexum cégére egy hatalmas kosár, amely az út melletti fűben hever, mintha az óriások felejtették volna itt. A Kosárház melletti területen őshonos magyar állatokat ismerhetünk meg. A baromfiudvarban kakasok, tyúkok, libák, kacsák, gyöngytyúkok, ezüstfácán, fürjek és nyuszik szaladgálnak. Arrébb magyar parlagi szamarak, rackajuhok, mangalicák, alpesi és hegyi kecskék sétálnak a karámokban. Az állatpark különlegessége nem őshonos magyar állat, hanem az indiánok háziállata, a láma. Az állatokat éjszaka őshonos magyar komondor pásztorkutyák őrzik.

Az állatpark az üzlet nyitva tartási ideje alatt ingyenesen látogatható.

 

Erzsébet kert játszótér

Sopron, Erzsébet-kert
Erzsébet-kert

Sopron egyik legkedveltebb közösségi tere az Erzsébet-kert, ahol minden generáció megtalálhatja a számára kedves időtöltést. Rengeteg család tölti itt szabadidejét, hiszen a gyönyörű természeti környezetben biztonságos körülmények között tudnak mozogni, sportolni, játszani. A Rák patak partján elterülő Erzsébet kert különleges miliője, a változatos fafajták árnyékában elhelyezett sok pad a pihenést szolgálja, de lehet itt kerékpározni, görkorizni, kocogni és sétálni is. A parkban két játszótér található a szelíd gesztenyék és a platánok árnyékában. A rendkívül ötletes és látványos eszközökkel felszerelt erdei játszótéren ép és mozgássérült gyermekek tudnak együtt játszani. Szórakoztató rugós játék, speciális fészekhinta, akadálymentes meseházikó, földbe süllyesztett trambulin, kombinált homokozó, varázskastély és még sok-sok érdekesség várja itt a gyerkőcöket. A virágok és fák életciklusának sokszínűsége miatt a park arculata folyamatosan változik.

 

Nyári bob

Sopron, Bécsi domb
Bobpálya

A nyári bobpálya Sopron külvárosában a Bécsi-dombon található a 84-es út mellett. Az ingyenes parkolóból pár perc erdei séta után érünk a bejárathoz. Az árnyas fák tövében játszótér várja a kicsiket: hinta, csúszdák és egy működő kis traktor, aminek a markoló lapátjával még markolhatnak is a kis pilóták.

A nyári bobpálya Sopronban a medres pályák közé tartozik, így csak jó időben üzemel. A felvonó hossza 340 méter, amit 3-4 perc alatt tehetünk meg, közben nézelődhetünk. A 900 méter hosszú lesikló pályán 26 méter szintkülönbség és 13 kanyar gondoskodik a száguldásról. A könnyen kezelhető bobokkal gyorsulni és fékezni is lehet. A pálya biztonságos, menet közben táblák jelzik, hogy mikor kell lassítani. Az 1996-ban megnyitott nyári bobpálya remek szórakozás minden korosztálynak.