Soproni Kirándulás
Soproni Kirándulás » Sopron » Várkerület

Várkerület

A Várkerület a régi várárok külső peremén jött létre, a régi városfalak ívét követve. A XII. századtól kezdve a város kereskedelmének fő színtere.

Várkerület
Várkerület

Külső házsoráról már 1400-ból származik feljegyzés, belső házsora viszont csak a XVIII. század végén, a várárok feltöltése után épült meg. A belső házsor érdekessége, hogy különböző nagyságú és magasságú házak épültek egymás mellé. Ez különösen a Hűségkút és a Mária-oszlop környékén nagyon szembetűnő.

A Várkerület belső házsora a Mária-oszlopnál
A Várkerület belső házsora a Mária-oszlopnál

A várárok feltöltése előtt annak partján állították fel sátraikat, fabódéikat a vásárosok, ahonnan a portékáikat árulták. Amikor a várárok helyén létrejött telkeket kiárusították, az árusok itt szerettek volna állandó üzlethelyiséghez jutni.
A kevésbé tehetősek csak egy kis bódényi telket tudtak venni. Ők egy pici boltot nyitottak, felette pedig kis manzárdot építettek maguknak.

A Várkerület belső házsora a Hűségkútnál
A Várkerület belső házsora a Hűségkútnál

A jól menő kereskedők egész lakópalotát tudtak építeni maguknak, a földszinten több helyiségből álló üzlettel.
Előfordult, hogy házasság révén egyesítettek szomszédos épületeket. Így akár több ház is állhatott egymás mellett úgy, hogy közöttük a válaszfal közös volt, mindkét épülethez tartozott.

Várkerület - részlet
Várkerület - részlet

Ez az építkezési mód a II. Világháborús bombázások idején súlyos tragédiákhoz vezetett. A szorosan egymás mellett álló épületek kártyavárszerűen dőltek romba. Így vált szabaddá a nagy Rondella előtti terület, és az ilyen foghíjak helyére kerültek a modern épületek, megszakítva a régi kereskedőházak sorát.

Várkerület 55. sz. - Nagy rondella
Várkerület 55. - Nagy rondella

1614-ben, a városfal utolsó kibővítésekor négy nagy rondella készült. Napjainkban már csak ez az egy áll. Lábánál a régi várárok vonala követhető. Mellette a kisbástya felett a Szent György-templom tornya emelkedik. A kisbástyán túl az eredeti római városfalak egy szakaszát tárták fel több méter magasan. A Fertőrákoson fejtett kváderkövekből álló falazatot ma modern betonhéj védi az időjárás viszontagságaitól.

 

Fogadószer

Az Ikvahídtól az Ötvös utcáig tartó szakasz régi elnevezése: Fogadószer (Wirtshausgasse). A külső házsor jó néhány épületében híres vendégfogadó működött.

 

Arany Angyal Fogadó

Várkerület 51. - Az egykori Arany Angyal Fogadó épületeAz 51-es lakóház volt az Arany Angyal Fogadó.
1770-ben itt szállt meg az osztrák trónörökös, a későbbi II. József.

 

Fehér Ló Fogadó

Várkerület 55. - Az egykori Fehér Ló FogadóAz 55. szám alatt állt a híres Fehér Ló Fogadó.
A középkori eredetű épület falán emléktábla is jelzi, hogy 1644-ben itt szállt meg Zrínyi Miklós költő és hadvezér, amikor seregével átvonult Sopronon. A XVII. század során a követségbe igyekvő császári és török követek is itt pihentek meg útjukon. Később a neves zeneszerző, Joseph Haydn is többször megfordult falai között.

 

Vörös Ökör Fogadó

Várkerület 73. - Az egykori Vörös Ökör FogadóA 73-as szám alatt működött a Magyar Király, később Vörös Ökör Fogadó.
Itt szállt meg Liszt Ferenc az 1840-es soproni koncertje idején.

 

Arany Szarvas Fogadó

Várkerület 75. - Az egykori Arany Szarvas FogadóA 75-ös szám alatt az Arany Szarvas Fogadó állt.
A többször leégett és mindannyiszor újjáépített Arany Szarvas legismertebb vendége Johann Strauss volt. Fiatal feleségével inkognitóban utazott és tért be ide. Az itt muzsikáló Munczy Lajos prímás azonban rögtön felismerte őt. A nagy ünneplés elől Johann Strauss amilyen gyorsan tudott, elmenekült.

Ezen a helyen ma is szálloda működik. A Pannonia Med Hotel a város egyik legkedveltebb, patinás szállodája. A mai szállodaépület 1893-ban épült meg Hinträger Móric tervei nyomán. Később a Hinträger testvéreket bízták meg az új Városháza tervezésével is.

 

 

Szénapiac

A Várkerület záró szakasza volt régen a Szénapiac.

Ennek legszebb palotái:

 

Arany Oroszlán

Arany OroszlánVárkerület 79. számú klasszicista sarokház. A három korábbi épület helyén létesült bérház az 1830-as években készült. A Torna és az Ötvös utca közé ékelődik be. Mindhárom utca felé díszes homlokzattal rendelkezik. Földszintjén működött az Arany Oroszlán fűszerüzlet, melynek cégére - a kőoroszlán - ma is ott őrködik a Várkerület és az Ötvös utca sarkán.

 

Fekete Elefánt

Fekete ElefántAz Arany Oroszlánnal néz farkasszemet a Várkerület túloldaláról egy elefánt, amely a Várkerület és a Hátsókapu sarkán működő Fekete Elefánt gyarmatáru és fűszerüzlet jelképe volt.

 

Kollégium

Várkerület 116. -  A Szent Orsolya Római Katolikus Iskola KollégiumaA Várkerület 116. szám alatt áll a romantikus stílusú Kollégium impozáns épülete. A bejárati kaput az építtető Szürnyeghi Horváth és az Augusztinetz család kettős címere díszíti.

 

 

 

Várkerület

A Várkerület megismeréséhez először érdemes részt venni valamelyik városnéző programon, ahol átfogó képet kapnak a látnivalókról.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!