Soproni Kirándulás

Előkapu

Az Előkapu látképe a Tűztoronyból
Az Előkapu látképe a Tűztoronyból

A Hűségkúttól a Belvárosba az Előkapun át vezet az út.

A XI. századtól a XVIII. század végéig csupán két helyen, az előkapun vagy a hátsókapun át lehetett bejutni a városfalakon belülre. Napjainkban a kapuk egykori helyéhez keskeny, fűrészfogas beépítésű utcák vezetnek, amelyek ma az Előkapu, illetve a Hátsókapu nevet viselik.

Az előkapu eredetileg a Tűztorony előtt emelkedett, ma jelképes vasbetonív mutatja helyét. Az előkapuhoz egy enyhén kanyarodó gát (töltésút) vezetett, amelyet farkasverem és felvonóhíd szakított meg.

Fűrészfogas beépítés az ElőkapunálA gát két oldalára csak a XVIII. században épültek házak. A házsorok fűrészfogas beépítése és az utca kanyarodása az ellenségnek a városkapuhoz vezető útját nehezítette. Az épületekbe a város őreit szállásolták el, akik az előkapu bejárata felé néző földszinti ablakokból figyelhették az érkezőket.

Az utca bal oldali házsorát a XIX. század végén, a Városháza jelenlegi épületének alapozásakor bontották le. A házak alatt jelentős római kori leletekre bukkantak.

A lebontott házak közül a legértékesebb a Nepomuki Szent János-kápolna volt. Ezt az épületet úgy mentették meg, hogy lebontásakor a tégláit megszámozták, utána a Lőverekbe szállították, s ott a Villa soron újból felépítették. Ma is ott áll.

 

Előkapu 11. - Szinay-ház

Szinay-házÉrdekes alakjával, többszörösen megtört homlokzatával, kedves kis ablakaival rögtön magára vonja a látogatók figyelmét. Az Előkapu felőli homlokzatán helyeztek el egy címertöredéket a régi Előkapuból. Pár lépéssel odébb látható Csatkai Endre, a kiemelkedő helytörténész emléktáblája.

 

Előkapu 9.

A ház ma üres sarokfülkéjében állt egykor a Nepomuki Szent János-szobor. A prágai szent szobrát víz közelében szokták elhelyezni. Ott húzódott egykor a vizes várárok, ahol ma az úttest macskakövét fagerendás berakás szakítja meg.

 

Előkapu 1.

A ház kapuja alatt lehet besétálni a Várfal Promenádra. A régi soproni városfalak alatt húzódó árnyas sétány páratlan betekintést nyújt a Kisvárkerület hangulatos udvaraiba.

A Város KulcsaA város jelképes kulcsát 1977-ben helyezték a Tűztorony melletti falra a 700 éve történt események emlékére. Ekkor adományozta IV. László király a szabad királyi városi rangot Sopronnak.

 

 

Soproni kirándulóprogramok

Fedezze fel Ön is Sopront és környékét!

Ismerje meg Sopron látnivalóit különleges élményjárművekkel!

 

Soproni kirándulás

 

A kirándulások során városnéző kisvonattal, elektromos busszal, elektromos kisautóval
fedezheti fel a vidéket.

 

Kipróbált és jól bevált
programok közül választhat:

 

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!