Soproni Kirándulás

Sopron

Látnivalók, nevezetességek, műemlékek,
múzeumok, szobrok, emlékművek, természeti értékek

Az 57.000 lakosú Sopron hazánk egyik legvonzóbb turisztikai célpontja. A Dunántúl észak-nyugati kiszögellésében helyezkedik el, a Fertő tó medencéje és a Soproni-hegység között. Ausztriától csupán 6 km választja el, ezért nevezik az ország nyugati kapujának.

Sopron változatos természeti adottságai, hangulatos utcái, történelmi műemlékei több ezer látogatót vonzanak évről évre. Sopron Magyarország műemlékekben leggazdagabb vidéki települése. A város területének több mint a fele műemlékvédelem alatt áll.

A Soproni-hegység az Alpok legkeletibb nyúlványa. Kristálytiszta levegőjének köszönhetően Sopron jegyzett klimatikus gyógyüdülőhely.

Fedezze fel Sopront! Kezdje itt:

Amit mindenképpen látni kell

Ha csak rövid időre látogat hozzánk, ezeket a nevezetességeket feltétlenül keresse fel!

Tűztorony

TűztoronyA Tűztorony Sopron jelképe. Barokk hagymakupolája a kétfejű sassal 58 méter magasra emelkedik, így a város több pontjáról is jól látható.
A torony körerkélyéről páratlan kilátás nyílik a Belvárosra és a Sopront körülölelő Lővérekre. Aljában a Fő tér felőli oldalon az átjáró nyílása köré építették az 1921-es népszavazás emlékére a Hűségkaput.

Részletesen: Tűztorony >>

Belváros

BelvárosSopron ősi zárt városmagja a Belváros, amely már a XIV. században falakkal és várárokkal volt körülvéve. A Belváros mai arca az 1676-os évi nagy tűzvész után alakult ki. Szépen ívelt szűk utcáiba egy-egy torony tekint. Ódon, barokk díszes erkélyes házak, boltíves kapualjak, nemes vonalú gazdagon faragott vaskopogtatós kapuk és árkádos udvarok őrzik a múltat. A Belváros két pólusa a Fő tér és az Orsolya tér.

Részletesen: Belváros >>

Fő tér

Fő térA Belváros központi tere a Fő tér. Minden épülete műemlék.

Alaprajza, épületeinek elhelyezkedése a XIII. század óta változatlan. 

A Fő térhez kapcsolódik Magyarország első műemlékvédelmi rendelete, amely 1525-ből, megtiltotta a Patika-ház lebontását a tér építészeti egységére hivatkozva.

Részletesen: Fő tér >>

Scarbantia emlékei

Scarbantia emlékeiAz Római Birodalom határán fekvő Scarbantia – ma Sopron – városszerkezetében a mai napig őrzi a római kori település alapjait. A középkori hármas falrendszer középső vonala még a római korban épült.
Scarbantia geográfiai elhelyezkedése miatt a Borostyánkő-út egyik fontos állomása volt. A város központjában – a mai Fő tér közelében – a forum állt.

Részletesen: Scarbantia emlékei >>

Kecske-templom

Kecske-templomA Kecske-templom Sopron legismertebb temploma, a Fő téren áll. A ferences rendi szerzetesek építették 1280-ban. Az épület három koronázás és öt országgyűlés színhelye volt a történelem során. A templom és a Káptalanterem alatti sírboltokba a XVII. század közepén nemesi családok temetkeztek. A Széchényi és az Esterházy család tagjai is ezt a templomot választották családi temetkezőhelyül.

Részletesen: Kecske-templom >>

Storno-ház

Storno-házA Fő téren a Tűztorony szomszédságában álló barokk sarokház a Storno-ház, amely Sopron egyik legszebb palotája.
A XV. században a Haberleiter család tulajdona volt, akik a Bécset ostromló Mátyás királyt is vendégül látták 1482-83 telén. A Storno család 1872-ben vásárolta meg az épületet. Liszt Ferenc 1840-ben és 1881-ben adott itt hangversenyt.

Részletesen: Storno-ház >>

Várkerület

VárkerületA Várkerület a régi várárok külső peremén jött létre, a régi városfalak ívét követve. A XII. szá-
zadtól kezdve a város kereskedelmének fő színtere. Külső házsoráról már 1400-ból származik feljegyzés, belső házsora viszont csak a XVIII. század végén, a várárok feltöltése után épült meg. A szorosan egymás mellett álló épületek a II. Világháborúban a bombázások idején kártyavárszerűen dőltek romba. A Várkerületen így váltak újra láthatóvá Sopron ősi falai.

Részletesen: Várkerület >>

Várfalsétány

VárfalsétánySopron Belvárosának utcarendszerét a városfal határozza meg. A hármas falgyűrű évszázadok építkezésének eredménye.
A 3 méter vastag falat bástyákkal erősítették meg. A középkori városfalak mellett húzódó 600 méter hosszú Várfalsétány bemutatja Sopron középkori védelmi rendszerét a nagyközönség számára. A körbejárható hármas falív izgalmas látnivalókat rejt.

Részletesen: Várfalsétány >>

Széchenyi tér

Széchenyi térA XIX. század elején ezen a helyen egy nagy kiterjedésű  kettős tó nyúlt el. A szájhagyomány úgy tartja, hogy vizében a súlycsonkító pékeket mártották meg büntetésképpen. A tavat 1828-ban a Széchenyi-család kezdeményezésére csapolták le, és a helyén városi sétányt létesítettek.
A parkosításhoz az első fákat Széchenyi István adományozta a városnak.

Részletesen: Széchenyi tér >>

Petőfi tér

Petőfi térA tér a várövhöz tartozik. A közepén valamikor tó volt. A Lóúsztatónak nevezett tavat 1840 körül lecsapolták, mert a tér északi részén színházat kívántak építeni. A Petőfi Színház mellett  a tér másik nevezetes épülete a Régi Kaszinó. Liszt Ferenc három alkalommal adott itt hangversenyt. 1840-ben a Sopronban katonáskodó Petőfi kiszökött a kaszárnyából, hogy meghallgathassa a világhírű művész  zongorajátékát.

Részletesen: Petőfi tér >>

Deák tér

Deák térA római korban ezen a területen temető volt. Itt, a Rák-patak mellett húzódott egykor a külső városfal hosszú vonala. A patak ma is itt folyik a tér alatt, medrét a múlt század végén beboltozták.
Így keletkezett a Deák tér, amely Sopron leghosszabb és Európa második leghosszabb tere.
A tér közepén teljes hosszában szépen gondozott park húzódik.

Részletesen: Deák tér >>

Lőverek

LőverekSopron kertes villa- és üdülőnegyede a Lőverek, a Soproni-hegység lejtőire épült. A név már 1225 óta szerepel oklevelekben. Az egykor itt élt besenyő lövészek vagy lőverek emlékét őrzi, akiknek őrhelyei a lejtőn álltak. Ezen a hullámos, hegyes-völgyes területen alakult ki a Lőverek világa. A fák sűrűjében színes villák, hűs verandák bújnak meg. Varázslatos kis birodalom ez, melyet az osztrák Alpok és a soproni hegyek fognak közre.

Részletesen: Lőverek >>

Károly-kilátó

Károly-kilátóA Károly-kilátó a Soproni-hegység legnépszerűbb kirándulóhelye. Gyalogosan és járművel egyaránt jól megközelíthető. A parkolótól kényelmes, aszfaltos sétaút vezet a kilátóhoz a Lővérek kristálytiszta levegőjű erdein át. Kétszintes tetőteraszáról csodálatos panoráma nyílik Sopronra, Fertőrákosra, a Fertő tóra, Kópházára és Nagycenkre, valamint tiszta időben a Schneeberg hófödte csúcsaira.

Részletesen: Károly-kilátó >>

Páneurópai Piknik Emlékhely

Páneurópai Piknik EmlékhelyA Páneurópai Piknik elnevezésű rendezvényt 1989. augusztus 19-ére hirdette meg a Magyar Demokrata Fórum debreceni szervezete és a Soproni Ellenzéki Kerekasztal pártja.

A Sopron közelében megrendezett esemény vezetett a Berlini Fal leomlásához, majd Németország újraegyesítéséhez.

Részletesen: Páneurópai Piknik Emlékhely >>

Érdemes felkeresni

Ha több napra érkezik, akkor nézze meg a következő nevezetességeket is!

Sopron Vármegye Makettpark

Sopron Vármegye MakettparkA makettpark az egykori Sopron vármegye több mint 30 legfontosabb épületét mutatja be. A makettok előtt látható táblákon többnyelvű tájékoztató foglalja össze a látnivaló történetét.

Részletesen: Sopron Vármegye Makettpark >>

Harrer Csokoládéműhely

Harrer CsokoládéműhelyA Harrer Csokoládéműhelyben minden terméket kézzel készítenek, tradicionális családi receptek alapján. A csokoládékóstoló során betekinthetünk a gyártás folyamatába.

Részletesen: Harrer Csokoládéműhely >>

Soproni Sörgyár

Soproni SörgyárA Soproni Sörgyár 1895 márciusában alakult meg. A gyár első márkája az Ászok volt. 1970-től megjelent a piacon a Lővér barna sör, majd 1977-től a Sopron 700 éves jubileumi sör.

Részletesen: Soproni Sörgyár >>

Soproni borvidék

Soproni borvidékA Soproni borvidék szőlőtermesztési kultúrája évszázados hagyományokra épül. A bortermelés és a bor-kereskedelem mindig fontos szerepet játszott Sopron gazdaságában.

Részletesen: Soproni borvidék >>

Taródi-vár

Taródi-várA Lőverekben, Sopron vadregényes részén különös építményt rejt az erdő. Régebben Bagolyvárnak, majd Bolondvárnak hívták, napjainkban Taródi-várnak nevezik.

Részletesen: Taródi-vár >>

Káptalanterem

KáptalanteremA Kecske-templomban Kapisztrán János szószéke mellett egy barokk ajtó látható. Ezen keresztül egy folyosó vezet a középkori kolostor kerengőjén át a Káptalanteremhez.

Részletesen: Káptalanterem >>

Új utca palotái

Új utca palotáiAz Új utca Sopron egyik legrégibb utcája. A hosszú, szűk utca ódon házai középkori részeket rejtenek. Az iparosok egyszerű házai mellett nemesi, főnemesi családok palotái állnak.

Részletesen: Új utca palotái >>

Orsolya tér

Orsolya térSzabálytalan négyszög alakú zárt hatású tér, amelyről 1428-ból Sópiac néven maradt ránk feljegyzés. 1747-ben az orsolyita apácák a téren zárdát, iskolát és templomot létesítettek.

Részletesen: Orsolya tér >>

Evangélikus templom

Evangélikus templomSopron legnagyobb temploma, 3000 hívő befogadására alkalmas. Harang-jának mély, öblös kondulása jelezte 1921. december 14-én, hogy Sopron a népszavazás eredményeképpen magyar város maradt.

Részletesen: Evangélikus templom >>

Szent György Dómtemplom

Szent György DómtemplomSopron legrejtettebb temploma emeletes házak között áll. A bejárat felőli tornya 1869-ben ledőlt, az új tornyot a templom túloldalán, a várfal keleti rondelláján építették meg.

Részletesen: Szent György Dómtemplom >>

Kisvárkerület

KisvárkerületAz egykori Kovácsszer az Ógabona tértől az Ikvahídig terjedt. Itt, az Ikva-patak mentén telepedtek le a vízigényes szakmák képviselői:
a kovácsok, a kékfestők, a kötélverők és a tímárok.

Részletesen: Kisvárkerület >>

Festőköz

FestőközA hangulatos sikátor onnan kapta elnevezését, hogy a kékfestők rajta keresztül vitték vásznaikat szárítani a városi festőház padlására.

Részletesen: Festőköz >>

Bányászati Múzeum

Bányászati MúzeumA két Esterházy-palota egyike ma a Központi Bányászati Múzeumnak ad otthont. A kiállítás a brennbergi szénbányászat emlékeit és a magyar nemesfémbányászat történetét mutatja be.

Részletesen: Bányászati Múzeum >>

Erdészeti Múzeum

Erdészeti MúzeumA másik Esterházy-palotában működik az Erdészeti Múzeum. Itt őrzik az erdészethez, a földméréshez kapcsolódó eszközöket, az egykori diákélet emlékeit, valamint a fából készült régi használati tárgyakat.

Részletesen: Erdészeti Múzeum >>

Macskakő Gyermekmúzeum

Macskakő GyermekmúzeumA Macskakő Gyermekmúzeum a régmúlt időkben élő emberek mindennapjait mutatja be az óvodások és az alsó tagozatosok számára.

Részletesen: Macskakő Gyermekmúzeum >>

Kőhalmy Vadászati Múzeum

Kőhalmy Vadászati MúzeumA Soproni Parkerdőben a Károly-kilátó szomszédságában található a Kőhalmy Vadászati Múzeum, amely segít az érdeklődőknek megismerni és eligazodni a természet világában.

Részletesen: Kőhalmy Vadászati Múzeum >>

Ligneum Látogatóközpont

Ligneum LátogatóközpontA 2012-ben megnyílt háromszintes, tudományos-turisztikai Ligneum látogatóközpont kiállítóterei, és az itt megrendezésre kerülő programok az erdő és a fa világát mutatják be.

Részletesen: Ligneum Látogatóközpont >>

Patika-ház

Patika-házA XVI. századtól ebben a házban működött az Angyal Patika. Neves orvosok és gyógyszerészek éltek falai között. Az épülethez kötődik Magyarország első műemlékvédelmi határozata.

Részletesen: Patika-ház >>

Scarbantia Régészeti Park

Scarbantia Régészeti ParkA Scarbantia Régészeti Park emlékei a római kori városi út, egy lakóház és ötvösműhely maradványai, a római kori városfalak, valamint a XI. századi ispáni vár sánca és a középkori városfal.

Részletesen: Scarbantia Régészeti Park >>

Középkori Ózsinagóga

Középkori ÓzsinagógaA Közép-Európában egyedülálló Ózsinagóga a XIV. század elején épült. Imaház, gyűlésterem és iskola is volt egyben. Mellette a rituális fürdő és az ispotály állt, amely a vándoroknak adott szállást.

Részletesen: Középkori Ózsinagóga >>

Szent Mihály-templom

Szent Mihály-templomA Szent Mihály-templom Magyarország egyik legjelentősebb gótikus alkotása. Az ősi plébániatemplom Sopron legmagasabb pontján áll. Felszentelésén Mátyás király is részt vett.

Részletesen: Szent Mihály-templom >>

Két mór-ház

Két mór-házA Szent Mihály utca legjellegzetesebb épülete, melynek homlokzatát népies barokk motívumok díszítik. Kapuját két korinthoszi csavart oszlop keretezi, tetején egy-egy mór alakjával. 

Részletesen: Két mór-ház >>

Erzsébet-kert

Erzsébet-kertA park régi kedves sétálóhelye a soproniaknak. Magyarország egyik legrégibb olyan kertje, amelyet nem zártak el a lakosok elől, mindenki szabadon látogathatta.

Részletesen: Erzsébet-kert >>

Bobpálya

BobpályaA nyári bobpálya Sopron külvárosában a Bécsi-dombon található a 84-es út mellett. A 900 méter hosszú lesikló pályán 26 méter szintkülönbség és 13 kanyar gondoskodik a száguldásról.

Részletesen: Bobpálya >>

Sörházdombi kilátó

Sörházdombi kilátóA Lővérek legifjabb fából ácsolt kilátója. A Lővér körút és a Sörházdombi út felől könnyen megközelíthető.

Részletesen: Sörházdombi kilátó >>

Ha jut rá idő, megéri

Múltidéző épületek és kőemlékek sora várja azokat az érdeklődőket, akik hosszabb időt töltenek Sopronban.

Botanikus kert
Lővérek turistaútvonalai
Lővér Kalandpark
Karmelita kolostor
Ikvahíd
Hűségkút
Szentháromság-szobor
Előkapu
Mária-oszlop
Lenck-átjáró
Kolostor utca
palotái
Szent Orsolya-templom és rendház
Nepomuki Szent János-kápolna
Caesar-ház
Gyógygödör
Fabricius-ház
Generális-ház
Gambrinus-ház
Liszt Ferenc Kulturális és Konferenciaközpont
Pék-
múzeum
Zettl-Langer
Gyűjtemény
Balfi külváros
Bécsi külváros
Brennbergbánya
További látnivalók

Hogyan keresheti fel a legtöbb látnivalót a legrövidebb idő alatt?

Fedezze fel Sopront élményjárművekkel:

 

Sopron látnivalói

Sopron látnivalóit 4 csoportba soroltuk:

 

Amit mindenképpen látni kell:

Tűztorony

Belváros

Fő tér

Scarbantia emlékei

Kecske-templom

Storno-ház

Várkerület

Várfalsétány

Széchenyi tér

Petőfi tér

Deák tér

Lőverek

Károly-kilátó

Páneurópai Piknik Emlékhely

 

Érdemes felkeresni:

Sopron Vármegye Makettpark

Harrer Csokoládéműhely

Soproni Sörgyár

Soproni borvidék

Taródi-vár

Káptalanterem

Új utca palotái

Orsolya tér

Evangélikus templom

Szent György Dómtemplom

Kisvárkerület

Festőköz

Bányászati Múzeum

Erdészeti Múzeum

Macskakő Gyermekmúzeum

Kőhalmy Vadászati Múzeum

Ligneum Látogatóközpont

Patika-ház

Scarbantia Régészeti Park

Középkori Ózsinagóga

Szent Mihály-templom

Két mór-ház

Erzsébet-kert

Bobpálya

Sörházdombi kilátó

 

Ha jut rá idő, megéri:

Botanikus kert

Villa sor XIX. századi nyaralói

Lővérek turistaútvonalai

Lővér Kalandpark

Karmelita kolostor

Ikvahíd

Hűségkút

Szentháromság-szobor

Előkapu

Mária-oszlop

Lenck-átjáró

Szent György utca épületei

Kolostor utca palotái

Szent Orsolya-templom és rendház

Nepomuki Szent János-kápolna

Szent Jakab-kápolna és a régi temető

Caesar-ház

Gyógygödör

Fabricius-ház

Generális-ház

Gambrinus-ház

Liszt Ferenc Kulturális és Konferenciaközpont

Pékmúzeum

Zettl-Langer Gyűjtemény

Balfi külváros

Bécsi külváros

Brennbergbánya

 

További látnivalók Sopronban:

Sopronbánfalva

Lővér uszoda

Amfiteátrum helye

Koronázódomb

Pihenőkeresztek a Bécsi úton

Esernyős ház

Várhely-kilátó

Kuruc-domb

Paprét

Volt evangélikus lelkészlak

Középkori Újzsinagóga

Szentlélek-templom

Mária Magdolna-templom

Szent János-templom

Vármegyeháza

Városháza

Sopronkőhidai Fegyház és Börtön

Kossow-ház

Bezerédj-palota

Schreiner-ház

Artner-palota

Hotel Wollner

Töpler-ház

Hajnóczy-ház

Greiner-ház

Eggenberg-ház

Evangélikus temető

Sopronbánfalvi Hősi temető

Sopron környékének látnivalói

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!