Blog

Ötletkalauz a kirándulás megszervezéséhez

Osztálykirándulás szervezési tippek

Osztálykirándulás szervezési tippek

 

Szép napot kívánok minden pedagógus kollégának és kirándulás szervezőnek!

Szerdahelyi Zoltánné – magyar-ének szakos tanár – vagyok, aki évek óta a Soproni kirándulás és a Fertőrákosi kirándulás programszervezőjeként tevékenykedem. Pedagógusként is, valamint programszervezőként is tisztában vagyok azzal és átérzem, hogy mennyire összetett feladat munkahely és család mellett egy osztálykirándulás programjának összeállítása, megszervezése és lebonyolítása. Remélem, hogy a cikkem segíteni fog ebben! Használja mindenki bátran a tippeket és jó munkát kívánok!

 

Miután eldöntötték, hogy Sopronba jönnek kirándulni, a következő kérdéseket kell még átgondolni:

  • hány napos legyen az osztálykirándulás?
  • utazás vonattal vagy busszal?
  • kell-e szállás?
  • program összeállítása önállóan vagy szervezett program rendelése?
  • ebéd vagy szendvics?
  • szabadidő?

Ha ezeket a kérdéseket eldöntötték, akkor tudják a programot összeállítani és a részletes költségvetést kiszámolni.

 

Hány napos legyen az osztálykirándulás?

Sopronba és környékére több napra érdemesebb eljönni. Ezen a vidéken rengeteg látnivaló és kaland várja az ideérkező vendégeket. Ha a költségvetésbe belefér, akkor több napot is el lehet itt tölteni.

Ha 1 napos kirándulást terveznek, azt is tartalmasan össze lehet állítani a csoport korosztálya, érdeklődési köre és az itt eltöltött időtartam alapján.

 

Utazás vonattal vagy busszal?

Az utazást bérelt busszal vagy vonattal tudják megoldani. Bérelt busszal a csoport mozgatása a helyszínek között egyszerűbb, mert nem kell igazodni semmihez. Amikor a csoport az egyik helyszínen végez, beül a buszba és indulhat a másik helyszínre. Akár 1 napos, akár több napos kirándulásra indulnak, kényelmesebb megoldás a bérelt busz, mert a csoport szabadabban tud mozogni. Ebben az esetben célszerű egy kis ausztriai kitérőt is tenni, mert akkor kedvezményt is igénybe lehet venni.

Ha vonattal tervezik az utazást, akkor a vonatmenetrendhez igazodni kell. Érdemes még a tervezés időszakában utánanézni, hogy milyen járatokkal tudnak ideutazni és milyen járatok indulnak a hazautazáskor. Ez a későbbiekben egy fontos információ lesz a soproni program összeállításánál. Kicsit kényelmetlenebb a vonattal utazás osztálykiránduló csoporttal, mert alkalmazkodni kell a menetrendhez, ezért nem lehet csúszás a programjukban. Azonban a kedvező menetdíj és az utazási élmény miatt sok csoport bevállalja ezt a fajta utazást.

Itt lehet még azzal spórolni, hogy ha a nagycenki Széchenyi-kastélyt vagy a fertődi Esterházy-kastélyt felkeresik a kirándulás alkalmával és onnan igazolást is hoznak, akkor a vasúttársaság díjmentes vasúti utazást biztosít. (1502/2017. (VIII.11.) Korm. határozat az országos múzeumok, valamint egyes nemzeti emlékhelyek és műemlékek látogatásáról)

Fontos, hogy a csoport részére előre jelezzék és megrendeljék a helyet a vonaton, mert osztálykirándulás időszakban a vasúttársaságnál is vannak csúcsnapok, amikor csak annak jut hely, aki előbb foglal. https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/tudnivalok-csoportos-utazas-szervezesehez

 

Kell-e szállás?

Ha nagyon messziről jönnek érdemes több naposra tervezni a programot, mert különben az utazással több idő telik el, mint az itt tartózkodással. Ha nem jönnek nagyon messziről, de útközben több helyen is megállnak, ebben az esetben is viszonylag későn fognak Sopronba érni. Ilyen esetekben a csoportnak szüksége van szállásra.

A szállás kiválasztásánál fontos, hogy közel legyen a kirándulás helyszínéhez, a csoport kényelmesen elférjen – gondolni kell a nemek megoszlására is – és az ár is kedvező legyen. Ezek azok a szállások, amelyek a legkorábban fognak betelni, úgyhogy igyekezni kell a foglalással! Az alábbi linken találják a csoportok által leggyakrabban választott szállásokat Sopronban kategóriák szerint: Szálláshelyek csoportoknak

 

Program összeállítása önállóan vagy szervezett program rendelése?

Ha a kirándulás során önállóan szeretnék felfedezni a vidéket, ehhez kell a legtöbbet szervezni, sokat telefonálni és egyeztetni. Ki kell találni a forgatókönyvet, természetesen úgy, hogy az igazodjon a programban szereplő „helyszínek” nyitvatartásával. Előfordulhat az is, hogy mindennek utánanézett az interneten, összeállította a forgatókönyvet és amikor a helyszínekre szeretné bejelenteni a csoportot, akkor derül ki, hogy a kívánt időpontban már nem tudják fogadni a csoportot. Olyant is hallottam már, hogy a szervező sorban jelentette be a csoportot a különböző helyszínekre, minden jól sikerült addig, amíg az utolsó helyszínnél nem sikerült arra az időpontra foglalnia, amit eltervezett, ezért az egész forgatókönyvet át kellett dolgoznia. Az új forgatókönyv alapján újból telefonon be kellett jelentkeznie és az előtte lefoglalt időpontokat is le kellett mondania.

A program összeállítása önállóan ennek ellenére nem lehetetlen, de a legtöbb munkát ez a szervezés igényli, ha azt szeretné, hogy minden jól sikerüljön.

Az előre összeállított, kigondolt és meghirdetett kész programok vagy programcsomagok nagy segítséget nyújtanak a csoportok programját szervező pedagógus számára. Nem kell sok időt tölteni a helyszínek keresgélésével, a program összeállításával, a csoport bejelentésével az egyes helyszínekre. Ha talál ilyen kész programokat, az azt jelenti, hogy már csak azt kell eldöntenie, hogy melyik program felel meg az elképzelésének és a csoport pénztárcájának. A megrendelés után a programot hirdető cég mindent el fog intézni Ön helyett. Tehát a megrendelem gomb lenyomásával sok időt, energiát spórol meg és a kirándulással kapcsolatban már idegeskednie sem kell.

Érdemes olyan szervezőt keresni, aki nem csak egy rövid adatgyűjtés erejéig foglalkozott a területtel. A telepített idegenvezetők vagy helyi programszervezők ismerik az aktuális állapotokat, gyorsabban reagálnak a változásokra. Mivel ők a helyszínen élnek és dolgoznak, ők tudják legjobban, hogy mit érdemes megnézni és hogyan lehet a legcélszerűbben összeállítani a programot, hogy az itt tartózkodásuk felejthetetlen legyen.

 

Ebéd vagy szendvics?

Ha 1 napos kirándulásra jönnek, akkor mind a két változat jó lehet. Ha több napos kirándulásra jönnek, akkor mindenképpen szüksége lesz a csoportnak meleg étkezésre ebéd vagy vacsora formájában. Reggelit általában a szálláson kapnak, de erre is jó odafigyelni szállásfoglalásnál, ha ilyen igényük van.

Sok étterem várja kedvező menüajánlattal a csoportokat, amit érdemes megfontolni a szervezés során. A szendvicses megoldás többnapos kirándulásnál azért sem ajánlott, mert akkor még üzletet is kell keresni egy ismeretlen helyen, hogy meg tudják venni a napi élelmet. Ráadásul a gyerekek ilyenkor sokkal többet költenek, mint a hétköznapokban. Többnapos kirándulásnál egészségesebb és olcsóbb, ha legalább napi 1 alkalommal meleg ételt fogyasztanak. Így a szülők is nyugodtabbak lesznek a gyermekek étkezésével kapcsolatban.

 

Szabadidő?

Ez egy nehéz kérdés a kirándulás szervezésénél. Az, hogy adunk-e szabadidőt a gyerekeknek a program során, az sok mindentől függ: hány évesek a gyerekek, milyen helyszínen vagyunk, belefér-e az időbe, igénylik-e a gyerekek, hogy szabadon mozoghassanak egy idegen helyen. Alsós gyerekek még nem igénylik annyira a szabadidőt, mint az idősebb korosztály. A szabadidőt a program közben is beiktathatjuk, de a legcélszerűbb a program végére tenni.

Ennek több oka is lehet: a szabadidő alatt a gyerekek viselkedése megváltozik, ezért utána már múzeumlátogatást nehéz betervezni, mert gondok lehetnek a magatartásukkal. Ha a szabadidőt a program végére tesszük, akkor „két legyet is üthetünk egy csapásra”: A programban keletkezett csúszást úgy tudjuk „behozni”, hogy kevesebb lesz a szabadidő. Ez főleg akkor lényeges, ha még aznap hazautazunk, mert így nem kell az indulási időpontot későbbre tenni. Vonatos utazásnál ez nagyon fontos, mert a vonat menetrendjéhez kell igazodni.

Mivel a program végén van a szabadidő, így a gyerekek egy kicsi szabadságot kapnak és utána könnyebben bírunk velük a hazaúton, vagy este a szálláson.

Miután ezekre a kérdésekre átgondolták a választ, biztosan könnyebben tudják majd az időkalkulációt és a költségvetést összeállítani.

 

Jó szervezést és a kiránduláshoz szép időt kívánok!

Szerdahelyi Zoltánné
tanár, programszervező