Soproni Kirándulás
Soproni Kirándulás » Sopron » Orsolya tér

Orsolya tér

Orsolya tér
Orsolya tér

Szabálytalan négyszög alakú, zárt hatású tér. Első említése 1428-ban Salzmarkt (Sópiac) néven szerepel. Később a mészárszékek kerültek ide. 1747-ben az orsolyita apácák a téren zárdát, iskolát és templomot létesítettek. Innen kapta mai nevét. Az 1945. évi bombázás a hangulatos teret feldúlta. A Lunkányi-házat és Gyóni Géza házát a szép Mária kúttal együtt elsodorta.

 

Lábasház

A Lábasház befalazott árkádjaiAz egyemeletes lakóház az Új utca és a Szent György utca találkozásánál áll. 1945 tavaszán egy légitámadás alkalmával a légnyomás miatt levált a házról a vakolat, és akkor rajzolódtak ki az árkádok.
Az épület 1777-ig a város tulajdonához tartozott. Földszintjén mészárszékek sorakoztak, emeletén szolgálati lakások és az iskola kapott helyet. A földszinti árkádokat valószínűleg a XIX. század közepén falazták el. Az épület földszintjének déli oldalán keresztboltozatos folyosó húzódik. Ez a folyosó 6 változó szélességű nyílással kapcsolódik a térhez. Ez az árkádsor adja a főhomlokzat jellegzetes motívumait. Az emeleten a nyílások felett 6 egyszerű ablak látható.

 

Mária-kút

A Mária-kútA XVIII. század második felében Harka községbe tévedt egy ferences barát, akit a falu protestáns lakói ok nélkül bántalmaztak. Engesztelésül készült a kút, amelyet a harkaiak a ferences rendnek adományoztak.
A Mária-kút eredetileg az egykori ferences majd bencés kolostor udvarán állott, és csak az 1930-as években hozták a jelenlegi helyére, az Orsolya térre. A kút hengeres talapzaton álló félgömb alakú vízmedence, amelyet lecsüngő fonatok díszítenek. Sima kőfedelén tekergőző kígyókon áll Mária, karján a gyermek Jézussal.
A bombázások alatt súlyosan megsérült díszkutat a megmaradt kőanyag felhasználásával Szakál Ernő faragta újra.

 

 

 

Orsolya tér

Lábasház

9400 Sopron, Orsolya tér 5.

 

Telefonszám

06 99 311 327

 

Nádasdy Huszárezred Emlékmúzeum

Nyitva: meghirdetett nyílt napokon Csoportok részére egyeztetett időpontokban 06 20 35 99 830

 

További információ

muzeum.sopron.hu

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!