Soproni Kirándulás
Soproni Kirándulás » Sopron » Szent Orsolya-templom és rendház

Szent Orsolya-templom és rendház

A Szent Orsolya Rendet Merici Szent Angéla alapította 1535-ben. Vállalt feladatuk a leányifjúság nevelése és a beteg elesett emberek ápolása volt. A Szent Orsolya Rend már 6 városban működött Magyarországon, amikor 1747-ben megérkeztek nővérei az újonnan alapított soproni rendházba.

Szent Orsolya-templom és rendház
Szent Orsolya-templom és rendház

 

Szent Orsolya-rendház

Szent Orsolya-rendházAz eredetileg a XVII. században épült barokk lakóházat 1747-ben vették meg az Orsolya-rendi apácák kolostor céljára. 1752-ben a szomszédos ház is a tulajdonukba került. E két ház összekapcsolásával és átépítésével jött létre a kolostor, majd a templom is. A mai kétemeletes együttes az 1860-as években alakult ki. A tervek elkészítésével a tehetséges, fiatal soproni építészt, Handler Nándort bízták meg. A zárda oratóriumtermében a Katolikus Egyházművészeti Gyűjtemény Kiállítása látható.

 

Szent Orsolya Iskola

A Szent Orsolya iskola a Széchenyi tér felőlAz iskola helyén eredetileg két barokk lakóház állott. A templom melletti kétemeletes épületet 1848-ban vásárolták meg az orsolyita apácák. Később részben leromboltatták, s a zárda és a templom munkálataival egy időben (Handler Nándor tervei alapján) kétemeletes iskolát építettek a helyére.

Az iskola játszóudvarát az egykori várfal tövében alakították ki. Az épületből zárt folyosó vezet a csillagvizsgáló céljára készült neogótikus toronyba.

Pincéjében római épület maradványaira bukkantak 1954-ben. Az Orsolya téri Általános Iskola az államosítás után vált koedukálttá.

 

Szent Orsolya-templom

Az egykori zárda és a ma is működő iskola épületei között emelkedik a volt orsolyita templom.

A rend nővéreinek Sopronba való érkezése előtt már megépült egy egyszerű kis templom, amely később egy kis fatornyot kapott. A Szent Keresztről elnevezett kis zárdatemplomban 1773-ban Mária Terézia császárnő is részt vett egy vasárnapi szentmisén.
Az 1800-as évek közepén Széchenyi Emilia grófnő gyűjtést szervezett, hogy egy új templomot építhessenek. A kolostornak sok jótevője volt, így hamar összegyűlt a pénz. Az új romantikus-neogótikus templom Handler Frigyes tervei szerint épült fel Handler Nándor művezetésével. Hild Károly margitbányai kőből faragta a homlokzat gyönyörű kőfaragványait. A Szeplőtelen Fogantatásról nevezett új templomot 1864. augusztus 28-án szentelte fel Simor János, győri püspök.

Az 1945. évi bombázás valóságos romhalmazzá változtatta a templomot. A háború utáni ínséges időben két év alatt valósult meg az újjáépítés. A soproni rendház 200 éves jubileumára a templom ismét megnyitotta kapuit.

Szent Orsolya-templom tornya30 méter magas tornyában három igen értékes, neogótikus díszítésű harang van.

 • A Szeplőtelen Boldogasszony-nagyharang
  A 600 kg-os harangot 1863-ban öntötte Seltenhofer Frigyes a másik két haranggal együtt. Neogótikus megformálásban három fülke tölti ki a palástját, bennük Szűz Mária, Szent János és Szent József.
 • A Szent Angéla-harang
  300 kg-os, kivitele megegyezik a nagyharangéval. Szt. Angéla, Szt. Ágoston, Szt. Emília képe díszíti.
 • A Szent Orsolya-kisharang
  165 kg-os. Szent Orsolya, Szent Benedek és Szent Ignác alakja díszíti.

Mindhárom harang füles koronás. A harangok átvészelték a világháborúkat. Eltávolításuk csak a torony megbontásával lett volna lehetséges, mert az ablakokon nem fér ki egyik sem. Így maradtak ránk eredeti formájukban. A szentmisék kezdete előtt negyed órával a középső, kezdéskor pedig mindhárom harang megszólal.

Jelenleg a templom ismét az orsolyita rendé. A templombúcsú december 8-án, szentségimádás a március 19-i hét keddjén és Jézus Szíve ünnepén van.

A Szent Orsolya-templom belülről
A Szent Orsolya-templom belülről

 

 

Szent Orsolya-templom és rendház

Szent Orsolya-rendház

9400 Sopron, Orsolya tér 2.

 

Szent Orsolya Iskola és templom

9400 Sopron, Orsolya tér 3.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
 • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
 • Hol keressem?
 • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!