Soproni Kirándulás
Soproni Kirándulás » Sopron » Páneurópai Piknik Emlékhely

Páneurópai Piknik Emlékhely

A Páneurópai Piknik elnevezésű rendezvényt 1989. augusztus 19-ére hirdette meg a Magyar Demokrata Fórum debreceni szervezete és a Soproni Ellenzéki Kerekasztal pártja. A rendezvény célja a határok nélküli közös Európa eszméjének népszerűsítése és a vasfüggöny lebontása volt.

A vasfüggöny – egy összetett határvédelmi rendszer – akadályozta meg, hogy Kelet-Európából „Nyugatra” lehessen szökni. A Magyarország és Ausztria között 260 km hosszan húzódó kerítésrendszer több védelmi szakaszból állt:

  • vadfogó kerítés
  • jelzőkerítés
  • hírvezeték-sáv
  • járőrút
  • nyomsáv
  • határ

A határ mellett több helyen őrtornyokat is állítottak fel, hogy a szolgálatot teljesítő határőrök jobban láthassák a határsávban zajló mozgásokat.

Vasfüggöny
Vasfüggöny

A Páneurópai Piknik rendezvény jelmondata: „Bontsd és vidd” volt. Ebből az alkalomból a Sopronpuszta és St. Margarethen közötti határ egy szakaszát megnyitották, hogy a rendezvényre érkező magyar és osztrák vendégeket zavartalanul tudják fogadni. Az ünnepélyes megnyitó előtt már óriási tömeg várakozott a határ mindkét oldalán: fotóriporterek, újságírók, meghívott vendégek, érdeklődők. A tömegben a magyar oldalon keletnémetek is várták a határ megnyitását. A határnyitás előtt a a feszültség egyre nőtt és a magyar oldalon a keletnémetek nekirontottak a kapunak majd áttörték Ausztria felé. A szolgálatot teljesítő határőrök az érvényes tűzparancs ellenére nem avatkoztak be, szabad utat engedtek a távozóknak, így vérontás nélkül zajlott le az áttörés.

Melocco Miklós: Áttörés
Melocco Miklós: Áttörés

Osztrák oldalon először egy határ menti településre vitték a menekülteket, akik onnan továbbutaztak Bécsbe, majd az NSZK hatóságai által küldött külön buszokkal és vonattal valamennyien eljutottak az NSZK-ba.

1989. május 2-án megkezdődött a vasfüggöny lebontása az osztrák-magyar határon. Ezek az események segítették elő a német egyesítést és vezettek a Berlini Fal leomlásához.

Emlékpark
Emlékpark

A határáttörés helyszínén a Tanulmányi Erdőgazdaság a Páneurópai Piknik 89. Alapítvánnyal közösen Emlékparkot alakított ki. Azon a helyen, ahol a határátkelőt annak idején áttörték a menekültek 1991-ben egy kopjafát állítottak föl az egykori szervezők. Az Emlékparkban álló lélekharangot Debrecen város adományozta, a pagodaszerű épületet és kutat a Japán-Magyar Baráti Társaság építtette, a kinyíló kaput ábrázoló műalkotást pedig Ratatics Ottó kőfaragó mester és csapata készítette az Országos Kőfaragó Ipartestület keretein belül. A parkban ismeretterjesztő táblák mutatják be az itt történteket korabeli fotók és leírások segítségével. Melocco Miklós „Áttörés” című szoborkompozíciója, egy korabeli határőrtorony, a Szabadság harangja, a vasfüggöny egy darabja, Akadémiai Emlékerdő, gyerekjátszótér és pihenőhely várja az idelátogatókat és az emlékezni vágyókat.

 

 

Páneurópai Piknik Emlékhely

A Páneurópai Piknik Emlékhelyhez menetrend szerinti busszal nem tudunk eljutni.
A Sopronkőhidától 3,5 kilométerre eső területet gyalogosan, személyautóval vagy saját kirándulóbusszal lehet felkeresni.

 

Az Emlékpark ingyenesen látogatható.

Program tipp

1 napos kirándulás Sopronból a Páneurópai Piknik Emlékhelyhez.

 

A komplett programcsomag magában foglalja a Sopron és Fertőrákos nevezetességei programokat, kiegészítve egy a Páneutópai Piknik Emlékhely bemutatásával, a két település közti utazással, valamint szabadidővel a Harrer Csokoládéműhelynél, a Fertőrákosi Kőfejtőnél és a Mithras-szentélynél.

 

Egyéni vendégeknek a programot a meghirdetett menetrend szerint indítjuk >>

 

Csoportoknak a program a város több pontjáról indítható, és további kiegészítő programmodulokkal bővíthető. Részletek a csoportoknak összeállított programváltozatról >>

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!