Soproni Kirándulás
Soproni Kirándulás » Sopron » Kolostor utca palotái

Kolostor utca palotái

A Kolostor utca
A Kolostor utca

A Kolostor utcát 1380-ban említik először ezen a néven. Később Barát utcának is nevezték. A Fő térről indulva a Kecske-templomtól balra találjuk. Nyugati oldalának legnagyobb részét a Kecske-templom és a rendház homlokzata alkotja. Az utca keleti oldalán díszes polgárházak és nemesi paloták állnak. A paloták falból kiugró pillérei és az ablakok gazdag kőkeretezése a barokk építészet legszebb helyi emlékeivé avatják e házakat.

A Kolostor utca a Fő tér felől
A Kolostor utca a Fő tér felől

 

Kolostor u. 1.

Kolostor utca 1.Gótikus eredetű, kétemeletes, egyszerű barokk lakóház, amelyet többször átalakítottak. A kapu zárókövébe vésett 1776-os szám az egyik átépítés évét jelzi. Ebben az időben a házban Rach András cipész lakott.

 

Kolostor u. 3.

Kolostor utca 3.Mai formáját 1770-ben kapta. Tulajdonosa Starhemberg Antal, magas rangú katonatiszt, aki az épületben előkelő bálokat is tartott. Az ő családi címere látható a nagyméretű díszes kapu felett.


Kolostor u. 5.

Kolostor u. 5.Középkori eredetű, egyemeletes lakóház. A soproni nagy tűz után 1676-ban teljesen átalakították. Érdekessége a XVI. században készült, festett reneszánsz zárt erkély.

 

Kolostor u. 7.

Kolostor u. 7.A klasszicista stílusú egyemeletes lakóház középkori eredetű. A földszinten a záróköves kapun kívül három ablak van. Boltozott kapualjában gótikus ülőfülkék és ajtókeretek láthatók. Kis udvarán emeletes árkádot láthatunk. Innen nyílik a középkori pince.

 

Kolostor u. 9.

Kolostor u. 9.Az egyemeletes barokk lakóház középkori eredetű, amelyet átalakítottak. Romantikus díszei a múlt század közepén készültek. A földszint közepén köríves kapu nyílik. A Kolostor utcai kapualja dongaboltozatos, bal oldalán gótikus ülőfülkével, pincelejáróval és pinceablakkal. Az épület átnyúlik az Új utcára. Az Új utcai kapualj keresztboltozatos. Mindkét kapu a körülépített udvarra vezet.

 

Zichy-Meskó-palota

Zichy-Meskó-palotaKolostor u. 11. - A terület több középkori ház telkének összevonásával alakult ki. A kétemeletes barokk lakóház is két utcára nyílik. Fő jellemzője a két emeletet átfogó zárt erkély. Boltozott kapualjak vezetnek az udvarba. Gyönyörű a lépcsőház kovácsoltvas kapuja. Lépcsőházát barokk kőszobrok teszik különlegessé. A fülkékben elhelyezett nőalakok 1770 körül készülhettek, amelyek a Szerencse, az Erő, az Igazság és Tudomány allegorikus szobrai. Ebben az időben a Meskó család volt a ház tulajdonosa. 1816-ban Nicky Lajos, Sopron vármegye alispánja vette meg az épületet. 1828-ban Zichy Miklós lett a tulajdonos, aki 1850-ben Meskó Máriának adta el. E két család később összeházasodott, és 1945-ig birtokolta a palotát.

 

Kolostor u. 13.

Kolostor u. 13.A középkori eredetű barokk lakóház egyszerű homlokzata az utca tört vonalát követi. Kapuja alacsony, mert egykor az utcaszint mélyebben volt. Zárókövén az 1628-as évszám olvasható. Kis udvarán festői lépcső visz a toszkán oszlopos, pilléres loggiára, amely felett zárt erkély látható.

 

 

Soproni kirándulóprogramok

Fedezze fel Ön is Sopront és környékét!

Ismerje meg Sopron látnivalóit különleges élményjárművekkel!

 

Soproni kirándulás

 

A kirándulások során városnéző kisvonattal, elektromos busszal, elektromos kisautóval
fedezheti fel a vidéket.

 

Kipróbált és jól bevált
programok közül választhat:

 

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!