Soproni Kirándulás
Soproni Kirándulás » Sopron » Erdészeti Múzeum

Erdészeti Múzeum

Az Erdészeti Múzeum a Templom utcában
Az Erdészeti Múzeum a Templom utcában

A középkori eredetű ház a XVI. században az elismert humanista érsek, Oláh Miklós családjáé volt. Később házasság révén került Esterházy tulajdonba. Esterházy Miklós, a későbbi nádor kapta hozományul 1614-ben. Ezután 1945-ig a család birtokában volt.

A kismartoni MadonnaAz egyszerű homlokzat közepén kis szoborfülke található, amelyben a kismartoni (Eisenstadt) kegykép Madonnája látható kőből kifaragva. Az ábrázolás érdekessége, hogy a Madonna a bal karján tartja a Kisdedet, míg általában a jobb karján szokták megörökíteni.


A bejárattól jobbra emléktábla idézi Joseph Haydn emlékét, aki Esterházy ("Fényes") Miklós zenei igazgatójaként több kamarazenei koncertet adott a palotában.

Ebben az épületben hirdették ki 1921-ben az antant hatalmak képviselői a népszavazás eredményét. A jó hírt a közeli evangélikus templom harangozója hallotta meg elsőként. Örömében megkondította a nagyharangot, amelyet azóta Hűségharangnak neveznek a soproniak.

Napjainkban az épületben az Erdészeti Múzeum működik. Itt őrzik az egykori diákélet emlékeit, valamint az erdészethez, a földméréshez kapcsolódó eszközöket és fából készült régi használati tárgyakat.

Az Erdészeti Múzem udvara
Az Erdészeti Múzem udvara

 

 

Erdészeti Múzeum

9400 Sopron, Templom u. 4.
(volt Esterházy-palota)

 

Telefonszám

06 99 338 870

 

További információ

erdmuz.emk.nyme.hu

Sopron és a Fertő-táj 7 csodája
  • Mi is az a 7 csoda amit "mindenképpen látni kell"?
  • Hol keressem?
  • Hogyan találok oda?

Mindegyik kérdésre megtalálja a választ a "Sopron és a Fertő-táj 7 csodája" című útikönyvben.

Sopron és a Fertő-táj 7 csodájaFriss információk, hasznos
tippek, melyek ismeretében
könnyen meg tudja szervezni
a kirándulást.

Töltse le most!